Közlekedés vidéken és külföldön

Közlekedés vidéken és külföldön

Egy januári nap Bécsben + a bécsi villamosok története a kezdetektől napjainkig

2020. január 12. - Farkas Bence Máté

2020 első külföldi kiruccanása egy, Sopronból megejtett bécsi utazás volt. De, hogy pontosan miért is, arra később visszatérünk, előtte azonban jöjjön egy pár általánosság az osztrák főváros villamosairól, valamint a bécsi villamostörténelem fontosabb történései a kezdetektől napjainkig valamint pár további érdekesség.

Az osztrák főváros villamoshálózata ma egész pontosan 176,9 km hosszú. Ezzel a melbourne-i, a berlini, a szentpétervári és a moszkvai hálózat után az 5. leghosszabb a világon. A mai kor bécsi villamosainak színe a piros.

Kezdetben a mai villamosnak két elődje is volt: az elsőt 1865-ben, a másodikat pedig 1883-ban hozták létre. Az első egy lóvasút, a második pedig egy gőzvillamos volt. És most jöjjenek a fontosabb események az első lóvasút megindításától napjainkig!

A villamos első elődje a Brigittenauer Eisenbahn (Brigittenaui vasút) volt, mely 1840-től 1842-ig üzemelt még ló vontatással a Duna-csatornától indulva az Obere Donaustraße, Gaußplatz és Jägerstraße érintésvel Brigittenau kerülethez vezető útvonalon.

Ezután a lóvillamos korszaka kezdődött, mely egy sikeres koncepció nyomán 1865. október 4-én lényegében a mai 43-as villamos vonalán, azaz a Schottentor - Alser Straße - Hernalser Hauptstraße útvonalon a Dorbachig nyílt meg. Így az Osztrák Birodalmon belül az első lóvillamos Bécsben nyílt meg, mely egy évvel még a pestit is megelőzte.

A városban a közlekedés javítása céljából nemcsak ló- hanem gőzvontatású vasutat is építettek. Az első ilyet 1883-ban, az akkor még igencsak külvárosi Hietzing és Perchtoldsdorf között (kb. a mai 60-as villamos vonalán) nyitották meg, nemsokkal később azonban ennek létesítettek még egy szárnyvonalat is Unter St. Veithoz. Később ez a vonal déli irányban tovább hosszabodott, egészen Mödlingig.

Ezzel egyidőben a város másik végén is létesült egy hasonló vasút: ez a Duna-csatornától a mai Salztorbrücke elődjén át Floridsdorfon keresztül vezetett az akkor még elővárosi Stammersdorfhoz (a mai 31-es villamos), ahonnan a járművek a Stammersdorfer Lokalbahnra áttérve még tovább közlekedhettek. Emellett ennek is kiépült egy szárnyvonala, mely Kagranon át a Lobau széléhez szállította az utasokat.

Ezek mellett a város egyéb pontjain is jártak gőzvasúti szerelvények: az egyik ilyen vonal 1884 és 1903 között a Westbahnhoftól indult, és a Neubaugürtel - Breitensee - Baumgarten útvonalon Hütteldorfhoz közlekedett (a mai 49-es villamos vonalán), a másik pedig 1885 és 1903 között a Nußdorfer Straße - Nußdorf útvonalon, a mai D villamos vonalán üzemelt.

A továbbfejlődés egyik első lépése az volt, amikor 1897-ben Karl Lügert polgármesternek választották, aki megkezdte a korábban magáncégek által irányított városi szolgáltatásokat a város irányítása alá venni. Emellett 1899-ben a város egy 90 évre szóló, egy elektromos meghajtású normál nyomtávú vasúthálózatra szóló koncepciót kapott, mely többek között új vonalak építését tartalmazott. Végül 1902-ben sikerül a vonalakat városi villamosként regisztrálni.

A legelső villamos 1897. január 28-án a mai 5-ös villamos vonalán indult meg. Az első kocsik még örökölték az előd, a lóvasút kinézetét, azaz elől nyitottak voltak. Ez az elektromos villamos az elődökhöz képest jóval népszerűbb volt, mert csendesebben futott valamint a kibocsájtott szag is csekélyebb volt. Az utolsó lóvasút 1903. június 26-án, a gőzvasút pedig 1922-ben húzta ki magát Bécsből.

A jobb utastájékoztatás érdekében 1907-ben bevezettek egy új, a ma is használt rendszert: eszerint a belvárosban, a Ringen valamint az ezzel koncentrikusan haladó járatok 21 alatti számokat kaptak, míg az ezekre merőlegesen haladó, sugárirányú járatok pedig a 21 feletti számokat kapták. Ez utóbbiaknak egy érdekes szabály szerint adták jelzéseiket: a számozás a Praterstraßétól indult, majd az óramutató járásával ellentétesen adták folyamatosan a számokat. Ezek mellett elkülönült egy harmadik viszonylatjelzés is, mely az első két jelzés kombinációjából állt: ezek a viszonylatok betűjelzést kaptak. Erre remek példa a D villamos, mely áthalad a Ringen, de ugyanakkor sugárirányban is átszeli a várost. Az átszervezéssekkel azonban ez a szabály egyre inkább kezd eltűnni.

Az első világháború idején, pontosan 1915-ben a császári udvar utasítására egy újabb érdekesség köszöntött a bécsi villamoshálózatra: a Ringen és a csatlakozó vonalakon ugyanis ekkor cserélték le az eddigi alsóvezetékes rendszert felsővezetékre.

A háború után egész Bécs közlekedési hálózata rohamos fejlődésnek indult. A két világháború között Bécsnek több lakója volt, mint ma, ezért a villamosnak akkoriban nem volt vetélytársa. Ebben az időben érdekesség volt, hogy 1918-tól (amikor a villamos elérte a köztemetőt) a második világháború kitöréséig a prágai villamos mintájára Bécsben is az utasok szállítása mellett elkezdték a villamosokat koporsók szállítására is használni.

Egy másik érdekesség, hogy 1938-ig egész Ausztria vasúthálózatán (így tehát Bécsben is) baloldali közlekedési rend volt érvényben, melyről 1938-ban álltak át jobboldali közlekedésre, az első jobboldalon közlekedő üzemnap 1938. szeptember 19-én volt.

A második világháború alatt a bécsi villamoshálózat zavartalanul üzemelt mindaddig, amíg a hadi cselekmények el nem érték a várost. A háború utolsó éveiben azonban légicsapások valamint az 1945-ös bécsi csata miatt az egész villamoshálózaton sorra állították le forgalmat (az utolsó vonalat április 7-én állították le). a csata után  még ebben az évben április 28-án 5 vonalat indítottak újra. A teljes hálózat újranyitását 1950-re tervezték egy kis szakaszon azonban nem indult újra a forgalom.

1946-ban a Währinger Gürteltől Oberdöblingen át Salmannsdorfig trolibuszt létesítettek a villamost kiegészítve. Azonban ezt a kísérleti trolit 1958-ban meg is szűntették, azóta az osztrák fővárosnak nincs trolija.

A 20. század közepén az autós közlekedés a lakosság nagy részének túl drága volt, de az idő előrehaladtával Bécset egy autósbarát városként képzelték el, a síneket ekkor leginkább forgalmi akadályként látták, így ekkor a jövő tömegközlekedését kizárólag földalatti vasúttal és buszokkal képzelték el, a villamossal már nem is számoltak.

1960-ban megkezdődött a szűk utcákban a villamospálya felszedése, erre a legismertebb példa a Gürtelen belüli 13-as villamos felszámolása, melynek helyén megindult Bécs talán leghirhedtebb buszvonala, a 13A-s járat. Ugyanekkor a város határain kívül is megkezdődik a vasút felszámolása: a még gőzvasútnak épült, Mödlinghez, és Groß-Enzersdorfhoz vezető vonalakon is buszközlekedésre váltottak vasút helyett.

A '60-as években rohamosan kezdett nőni a közúti forgalom, ezért ekkor szükségessé vált a forgalom egy részének föld alá való áthelyezése, melynek legjobb módja természetesen a metró lett volna, de ez túl nagy költségekkel járt volna, melyeket nem vállaltak be, ehelyett egy érdekesebb megoldás született: létrehoztak két kisebb földalatti villamoshálózatot. Az egyik a Ring környéki utcák alatt, a másik pedig déli Gürtel alatt futott. A Ring környéki alagutat 1966-ban adták át, ez 1,8 km hosszú volt négy állomással. Ebben 3 vonal futott, mely a Zweierlinie nevet kapta. Idővel azonban mégis úgy döntöttek, hogy ebben az alagútban jobb lenne metró indítása, így 1980-ban átalakították metróalagúttá, benne pedig elindították az új metrót, mely a Zweierlinie tiszteletére a 2-es számot kapta. A Gürtel alatti alagút 1969-ben nyílt meg szintén azzal a céllal, hogy a felszínen helyet adjanak az autóknak, és a villamosok ne a dugóban vesztegeljenek. Ebben az alagútban ma is aktív forgalom van, az 1-es, a 6-os, a 18-as és a 62-es villamosok valamint a Lokalbahn szerelvényei közlekednek itt.

Ugyan nem alagút, de a villamoshálózat másik érdekessége a Schottentornál lévő kétszintes végállomás, melyet 1961-ben hoztak létre. Az alsó szinten a 37-es, a 38-as, a 40-es, a 41-es és a 42-es, felül pedig a 43-as és a 44-es villamosok fordulnak.

A '70-es években a felszínen már sehogy sem bírták elvezetni a forgalmat, a tömegközlekedés pedig visszaszorult, ezért forgalmi dugók alakultak ki. Emiatt a nagyváros belátta, hogy szükség van metróra, ugyanakkor belátták azt is, hogy a metró hosszú távra készül, a kiegészítő villamosjáratokat nem lenne jó ötlet megszüntetni. Az osztrák fővárosban 1969. november 3-án új korszak kezdődött: ezen a napon hajtották végre a bécsi metróépítés első kapavágását a Karlsplatzon. Innentől kezdve a tömegközlekedés újra kezdett teret nyerni, az egyre kisebb közúti forgalom miatt egyre élhetőbbé vált a város. A tömegközlekedés fejlődése valamint a rohamos metróépítések miatt a villamoshálózat vesztett jelentőségéből. A kiépült metróvonalak miatt a párhuzamos villamosokat felszámolták, azonban ez nemcsak arra a korra, hanem napjainkra is igaz. Erre két példa is van: az egyik az U3-as vonal példája, mely a Mariahilfer Straße belső részén váltotta fel a villamost, de kevésbé régi (2008-as) példa a 21-es vonal is, mely szintén metróépítés miatt szűnt meg.

A rohamos metróépítések mellett ehhez az időszakhoz köthető a kalauzi rendszer megszűnése is, melyet előbb 1964-ben a pótkocsikban, majd 1972-ben a motorkocsikban is megszűnt (az utolsó ülőkalauzok a 46-os vonalon teljesítettek szolgálatot). Így 1996 óta a jegyek ellenőrzését szúrópróbaszerűen ellenőrök végzik. Ugyancsak ekkor jelent meg a gépi utastájékoztatás is, mivel régen a megállókat a kalauzok mondták. Az első villamost 1968-ban szerelték fel automata hangosbemondóval, melyből Franz Kaida hangja szólt, aki 2013-ig volt a cég utastájékoztató hangja.

Az 1980-as évektől Bécs lakossága folyamatos növekedésnek indult, amivel a tömegközlekedésnek is lépést kellett tudni tartani. A '80-as és a '90-es években a metró rohamosan fejlődött, melynek következtében a párhuzamos villamosokat felszámolták. Így szűnt meg pl. a Leopoldauhoz, a Siebenhirtenhez vagy éppen a Praterkaihoz vezető villamos is.

Ugyan a metró már kétségtelenül a város legfőbb közlekedési eszközévé vált, de emellett a villamosok nem hogy leálltak, hanem tovább fejlődtek illetve átformálódtak. Ennek keretében megemlítenék néhányat:

  • 1996-ban a 71-es vonalat kiterjesztették a köztemető 3. kapujától Kaiserebersdorf felé, annak érdekében, hogy az újonnan épült, Leberberg városrésznek is legyen közvetlen metrókapcsolata. Ezt a kapcsolatot 2012. december 9-én a 6-os vette át, így a 71-es végpontja visszakerült a köztemető 3-as kapujához, ezzel együtt azonban a belvárosi részen is módosítottak a 71-es vonalán, mégpedig a járatokat a Schwarzenbergplatztól a Ringen át a tőzsdéig nyújtották meg.
  • Az U1-es vonal 2006-os, Kagran-Leopoldau szakasz megnyitásával megszüntették a 25-ös vonal forgalmát, emellett felhagyták a Kagraner Platz és a Leopoldau közötti szakaszt. Aspern felé pedig a 26-os vonalat vezették.
  • A következő villamoshálózati változásra 2008-ig kellett várni: ekkor rendezték az Ernst-Happel-Stadionban a foci Európa-bajnokságot, melynek keretében az U2-es metrót meghosszabbították a stadionig annak érdekében, hogy a szurkolók a stadiont metróval érhessék el. A metró meghosszabbítása előtt a szurkolók a 21-es villamossal utazhattak ide, de a verseny után a Pratersterntől kijjebb eső szakaszon a vágányokat felszedték, a villamos helyét pedig a metró vette át.
  • 1986-ban a Ringen közlekedő két vonal egy végtelen hurokban haladt, melyek közül az egyik az óramutató járásával megegyezően a belső pályán, a másik pedig az óramutatóval ellentétes irányban a külső pályán járt körbe-körbe. 2008 októberében aztán mindkét vonalat bekötötték egy-egy más vonalba (az egyiket a 65-ösbe valamint az N-be, a másikat pedig a J vonalba). 2009 decemberében elkészült egy új üzemi kapcsolat a Stadiongassétól a Reichsratsstraßén (a Parlament mögött) át Schmerlingplatzig. Ezáltal ha a Ringet bármilyen forgalmi zavar (pl. rendezvény vagy tüntetés) miatt le kellett zárni, a 2-es vonal járatait el tudják terelni: a járatok ebben az esetben Ottakring felől a Josefstädter Straßéig, az ellenkező irányból pedig a Dr.- Karl-Renner-Ringig valamint a Schottentorig tudtak járni.
  • Az új Huptbahnhof részleges üzembe helyezésével együttesen 2012. december 9-től a D vonal járatai a korábbi Südbahnhof (ma Quartier Belvedere) végállomástól meghosszabbítva a pályaudvar keleti bejáratáig közlekedtek. Ezt a szakaszt átvezették a pályaudvar alatt, majd az Alfred-Adler Straßénal alakítottak ki egy hurkot, amit 2019 decmberében számoltak fel, amikor a vonalat tovább, az Absberggasséig hosszabbították.
  • 2012. decmber 22-én a Donaufelder Strasse / Josef-Baumann-Gasse kereszteződésétől a Tokiostraßén és Prandaugassén át az U1 -es vonal kagrani állomásáig új pálya épült, ezáltal újra üzembe helyezték azt a 25-ös villamost, melyet még 6 évvel korábban, 2006-ban az U1-es metró miatt szűntettek meg, most azonban máshogy: ez a 25-ös összekapcsolja a Floridsdorf vasútállomást nagyjából a Dunával párhuzamosan a Kagran, a Hardeggasse és a Dounauspital metróállomásokkal valamint az Aspern városrészben található Oberdorfstrasse végállomást. Emellett a 26-ost Aspernből Kagranig vágták vissza.
  • 2013. október 5-én a 26-os vonalat az U1-es vonal Kagraner Platz állomásától meghosszabbították: az új vonal 4,7 km hosszon az U2-es vonal Hausfeldstraße állomásáig épült ki. Az új szakasz építése 2012. január 13-án kezdődött. Ennek a szakasznak van egy, Bécsben egyedülálló érdekessége: a villamosok egy három megállós szakaszon egy hídon haladnak baloldali közlekedés szerint, melyre a hídon lévő középperonos megálló miatt van szükség.
  • A 67-es vonal eredeti útvonalát a délkeleti szakaszon fokozatosan rövidítették le az U1-es metró építése miatt. A Per-Albin-Hansson-Siedlung és Oberlaa közötti szakaszt kezdetben 2014. március 1-jén bezárták, mert a metró felszíni építését közvetlenül a régi villamos nyomvonalán hajtották végre ezen a szakaszon. Az építkezés miatt a villamosokat az Alaudagasse és Oberlaa között a 67E buszokkal pótolták. A metró 2017-es meghosszabbításának átadása után a 67-es az Otto-Probst-Platz és a Reumannplatz közé rövidült, Oberlaa felé pedig elindult a metró. Az Otto-Probst-Platz és a Reumannplatz között 2019 szeptemberében a 67-es szerepét az új 11-es vonal vette át.
  • 2017 nyarán felújításra került a Johann-Nepomuk-Berger-Platz, ennek keretében új vágánykapcsolatokat építettek valamint a síneket a tér közepéről szélére helyezték át, emellett a 2-es és a 44-es vonalak végpontjait felcserélték: a 2-est a Dornbachig, a 44-est pedig Ottakringhez vezették. Ennek célja a 43-as és 46-os vonalak párhuzamos közlekedésének felszámolása volt.
  • Szintén 2017-ben új vágánykapcsolatot építettek ki a Hietzing metróállomásnál. Ennek következtében lehetővé vált, hogy a villamosok a belső vágányon kerülhessék meg a metróállomásnál lévő csomópontot. Ezt követően a 60-as villamost Hietzingtől a Westbahnhofig hosszabbították, a korábbi 58-ast (mely szintén ezen a vonalon haladt) pedig megszüntették, a 10-es vonalát pedig (mely korábban szintén Hietzingben ért véget) meghosszabbították Unter St. Veithoz.
  • 2019. szeptember 2-tól az U1-es Oberlaa felé vezető meghosszabbításának átadása összekuszálta a villamoshálózatot is: a fennmaradt 67-es vonalat valamint a 6-os kaiserebersdorfi szakaszát az új, 11-es vonal vette át. Emellett a 71-est a köztemetőtől Kaiserebersdorfig nyújtották, a 6-osnak pedig új végállomást alakítottak ki a Geiereckstraßénál. Érdekesség, hogy a 11-es járatszámot egy online szavazáson a városlakók közreműködésével döntötték el.
  • A legutóbbi villamosmeghosszabbítást pedig alíg több, mint 1 hónapja adták át: a D-t az Alfred-Adler-Straßétól a Sonnwendviertelen keresztül az Absberggasséig vezették. A meghosszabbítás érdekessége, hogy a járatok a Helmut-Zilk-Park menti szakaszon 800 méteren füvesített vágányokon döcögnek.

Mint mindenhol, igy Bécsben is előfordul, hogy különféle okok miatt a villamosok nem tudnak közlekedni. Bécsben azonban nemcsak a villamost szükséges pótolni egyéb járatokkal, hanem olykor-olykor a villamos is rákényszerül arra, hogy egyéb közlekedési eszközöket (leginkább metrót) pótoljon. A villamosokat és a villamossal pótolt járatokat is egyaránt E betűvel jelölik (Ersatzlinie, magyarul pótlójárat). Jöjjön erre is néhány példa:

A bécsi metró történetében először 2011 nyarán kellett egy metrószakaszt hosszabb időre szüneteltetni: ez az U6-os vonal Westbahnhof - Alser Straße szakasza volt. A szünet oka a Josefstädter Straße állomás felújítása volt. A metró pótlására beindították az E jelzésű speciális villamosvonalat, mely a Westbahnhof és a Nußdorfer Straße metróállomások között üzemelt nagyrészt az 5-ös vonal mentén. 2011. augusztus 29-tól a metró újra a teljes vonalon járt, de a Josefstädter Straße állomás még november 25-ig zárva maradt. Az állomáson folyó felújításokkal 2013-ban végeztek.

2012. július 7-től augusztus 26-ig az U1-es vonalat zárták le a Reumannplatz és a Schwedenplatz közötti szakaszon a déli meghosszabbítás előkészítése valamint egyéb felújítási munkák miatt. A leállított metró valamint a szintén leállított 67-es villamos pótlására kétféle ideiglenes pótlójáratot indítottak:

  • A 66-os járat a Therme Wien-től a 67-es vonalán a Quellenplatzig, onnan a 6-os vonalán a Matzleinsdorfer Platzig, majd az 1-es valamint a 62-es vonalakhoz hasonlóan az Operáig közlekedett.
  • A 68-as pedig az Otto-Probst-Platztól szintén a 67-es vonalán a Quellenplatzig, onnan viszont az O vonalán a Südbahnhofig, majd a D vonalán a Schwarzenbergplatzig, onnan pedig a mai 2-es villamos vonalán (a Ring keleti oldalán át) a Schwedenplatzig közlekedett. Annak érdekében, hogy a 68-as vissza tudjon fordulni a Schwedenplatznál, ezért itt új vágánykapcsolatot építettek be, ezáltal új vágányok épültek a Schwedenbrückén és a Marienbrückén is.

A bécsi metró történetének egyik emblematikus építkezésekor szintén be kellett vetni a metrópótló villamosokat: ez a NEU4 nevű korszerűsítési program volt, melynek keretében kétszer is a metrót villamosokkal pótolták. Az egyik ilyen alkalom 2018. február 17-18-án volt: ekkor a vonal Schottenring és Heiligenstadt közötti szakaszát zárták le. A másik alkalom pedig 2018. július 2-tól augusztus 26-ig tartott: ebben az ütemben a vonal Spittelau és Heiligenstadt közötti részén dolgoztak. Mindkét lezárás alkalmával a metrót E4-es jelű villamosokkal pótolták, melyek a D villamos egy szakaszán jártak

Ezek mellett azonban a közeljövőben is várható, hogy a metrót villamosokkal kell majd pótolni: 2020-tól ugyanis a 2-es vonal átalakítása (Linienkreuz U2xU5) miatt a Schottenring és a Karlsplatz közötti szakaszt ki kell zárni a forgalomból, így ezen a szakszon villamossal kell pótolni a metrót. Ebből kifolyólag a Schottenringnél a 31-es villamos végállomását 2018 őszén átalakították.

És most: tekintsünk egy kicsit a jövőbe is! 2017-ben ugyanis előálltak két olyan tervvel, melyeket várhatóan 2020-ban meg is fognak valósítani, ezek a következők:

  • Az O vonalat a Pratersterntől a Nordbahnviertelen keresztül egy 1,4 km-es szakaszon hosszabbítják meg, melyet a nyomvonal melletti oktatási campusszal együtt kívánják üzembe helyezni.
  • 2020 őszétől a 11-es vonal járatai a Troststraße és a Quellenplatz között már nem az O-val megegyező útvonalon, hanem Neilreichgassén át tervezik elvezetni. Emellett a 6-os vonal útvonalán is változtatásokat terveznek, azonban a projekt ezen része még bizonytalan.

Ennyit a bécsi villamosok történetéről a kezdetektől napjainkig (sőt még azon is túl), és most következzék a január 3-i, Bécsben eltöltött napunk élménybeszámolója!

Utazásunkat Magyarország nyugati csücskében fekvő Sopronban kezdtük meg. A vonatunk menetrend szerint reggel 8:22 perckor indult volna, de az állomásra való érkezés után szembesültünk a ténnyel, miszerint a vonat 5 perc késéssel fog indulni (nem tudni, hogy miért). Ez már MÁV-hoz szokott emberként engem már meg sem lepett.

Indulás után nemsokkal jött is a GYSEV-es szerelésbe öltözött, németül beszélő kalauz, azonban az ellenőrzés számomra kicsit furcsa volt: a jegyeinket otthon nyomtatott formában, papíralapon mutattuk be, azonban a várt reakció (miszerint elkéri a személyes okmányainkat, lecsippantja a jegyen lévő QR-kódot, stb.) helyett csupán csak vetett egy pillantást a jegyekre, és már tovább is ment.

A kezdeti késés után sikerül tűpontossággal, nemsokkal fél 10 után beérkezni a Hauptbahnhof 12-es vágányára, ami engem egy kicsit meglepett (még annak ellenére is, hogy "csak" 5 perc volt a késés a soproni indulásnál).

A városi közlekedési jegyeink becserkészése után az O villamos megállójába indultunk, ahol egy utastájékoztatási hiba fogadott.

A Quartier Belvederétől a D-vel elindultunk felfedezni a decemberben átadott 1,1 km-es meghosszabbítást, indulás előtt azonban jött még egy érdekesség is.

Érkezés után a belváros felé indultunk, pontosan a Volkstheater-hez, ahol a jövőbeni egyik legfontosabb bécsi metróhálózat fejlesztrésről van egy 200m2-es bemutató, de mi ezzel szemben csupán egy vitrint találtunk ebben a témában. Emellett találtunk még egy, szintén a metróépítéshez köthető emléktáblát is.

Ezután még járkáltunk egy keveset a városban, többek között ellátogattunk az U4-es metró hütteldorfi végállomására valamint végig utaztunk a 33-as villamos - kizárólag hétköznap üzemkezdettől este 7-ig üzemelő - Josefstädter Straße és a Friedrich-Engels-Platz közötti vonalán, majd este visszaindultunk a Hauptbahnhofra.

Visszafelé úton már nem volt akkora szerencsénk, mint kifelé: a vonat ugyanis Ebenfurth után folyamatosan 5-10 perc késéssel haladt, végül Sopronba 10 perccel később futottunk be.

Végezetül pedig érkezzék a bécsi utazásunk videós összefoglalója!

Ennyit az újévi Bécsezésünkről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekedesvidekieskulfoldivarosokban.blog.hu/api/trackback/id/tr7015404118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2020.01.13. 10:55:24

Gratulálok, szép és érdekes összeállítás. :)

marczy 2020.01.13. 14:54:49

A bécsi villamos kapcsán egy dolog tűnt fel: a kereszteken gyorsabban halad át, mint a pesti párja. Vajon miért?

A vonathoz:
A GYSEV osztrák részén is szolgálnak magyar kalauzok, sőt az ÖBB Sopron-Bécsújhely vonalán is (ők persze ÖBB-sek). Amíg létezett a Corvinus vonat Bécs és Pécs között, Bécsből Bécsújhely felé haladva is magyar GYSEV-es(!) kalauz kérte a jegyeket, osztrák és magyar táskával, mindkettőből tudott jegyet adni.
Olyan is volt, hogy jött a magyar (talán ÖBB-s) kalauz, és a szintén magyar utas kérdésére ezt válaszolta: "Én csak Sopronig vagyok, de majd jön a kolléga, ő megmondja." Aztán Sopronnál jött a magyar GYSEV-es.
GYSEV-esek egymás között Ebenfurth felé: "kértem Zeitausgleichet" (ez németül a csúszó). Állomásnevek: Pomogy, Valla, Frauenkirchen, fele német, fele magyar.

Sopronnál amúgy az utóbbi időben már bevárja egymást a magyar és az osztrák vonat, az esetleges késések emiatt is jelentkezhetnek. Leszállok a magyarról, az osztrák már bent áll a szemközti vágányon.
süti beállítások módosítása